ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Ludus

Simpozion dedicat lui Alexandru Papiu Ilarian în parohia care-i poartă numele

Galerie foto

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, vineri 20 octombrie 2017, în parohia Papiu Ilarian din Protopopiatul Luduş, a avut loc Simpozionul Naţional Alexandru Papiu Ilarian - 190 ani de la naştere, 140 de la încetarea din viaţă, organizat în colaborare cu Societatea Culturală Alexandru Papiu Ilarian, Consiliul Judeţean Mureş şi Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Petru Maior din Târgu Mureş.

Evenimentul a debutat cu depunerea de coroane de flori la bustul ilustrului revoluţionar şi la mormântul mamei acestuia, Ana Pop Hodoşiu, iar apoi s-a săvârşit slujba parastasului pentru toţi eroii Revoluţiei din 1848 de către un sobor de preoți. La Căminul Cultural din localitate a avut loc o sesiune de alocuţiuni şi prelegeri, susținute de către conf. univ. dr. Daniela Ştefănescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Mureș şi ai Primăriei Comunei Papiu Ilarian.

De asemenea, Simpozionul a mai cuprins și Expoziţia de carte – opere ale revoluţionarului şi Expoziţia personală filatelică Petru Nemes, preşedintele Societăţii Culturale ”Alexandru Papiu Ilarian”.

Alexandru Papiu Ilarian, născut la data de 27 septembrie 1827 în Bezded, jud. Sălaj, a copilărit în satul Budiul de Câmpie, actuala localitate Papiu Ilarian din judeţul Mureş. A fost jurist, istoric, lingvist, ministru român din Transilvania, unul din rincipalii organizatori ai revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868.

Pr. Viorel Cengher