ARTICOLE Protopopiatul Ortodox Român Ludus

Atelier de Icoane pe sticlă „Icoana – Artă Sacră” în Parohia Dătăşeni, Protopopiatul Luduş

Galerie foto

În perioada 7 – 10 august 2017, în parohia ortodoxă Dătăşeni, din Protopopiatul Luduş, s-a desfăşurat Atelierul de Icoane pe sticlă intitulat „Icoana – Artă Sacră”, iniţiat de părintele paroh Florin Chirilă şi coordonat de artistul plastic Paula Stînă, membru al Uniunii Artiştilor Plastici.

În cadrul atelierului, un grup de 15 tineri din parohie, cu vârste cuprinse între 7 şi 19 ani, au avut ocazia să aprofundeze atât aspecte practice legate de tehnica icoanei, cât și teoretice, referitoare la semnificația și importanța acesteia în cultul și viața Bisericii. Tematica atelierului este dedicată artei icoanei pe sticlă, un meșteșug vechi, întâlnit tot mai rar în zilele noastre și prea puțin cunoscut.

„Pentru a încuraja apropierea cât mai multor copii și tineri talentați, materialele și toate cele necesare desfășurării activității atelierului sunt asigurate de parohie în mod gratuit, fiind obţinute printr-un proiect de finanţare obţinut de parohia noastră de la Consiliul Judeţean Mureş”, a precizat părintele paroh Florin Chirilă.

„Arta icoanei pe sticlă este un meșteșug reprezentativ pentru țara noastră, transmis cu sfințenie timp de mai multe generații în familiile de meșteșugari de la sate. Fără prea multă pregătire artistică, aceștia reușeau să pună în culoare învățătura lor de credință doar cu ajutorul talentului cultivat prin exercițiu și muncă. Acest aspect îl urmărim și noi, anume, talentul acesta, fie mult, fie puțin, pe care îl primim de la Dumnezeu, putem să-l înmulțim prin efortul și dăruirea noastră. Tehnica icoanei pe sticlă este ideală pentru cei începători, întrucât este cu adevărat un meșteșug pe înțelesul tuturor. Ea permite o abordare și o apropiere mult mai ușoară de universal icoanei, fără pretenții academice. Dacă reușim să stăpânim această tehnica, mai apoi, se va putea face mult mai ușor pasul spre pictarea unei icoana pe lemn, ce presupune o pregătire artistică temeinică și o înțelegere mai profundă a lucrurilor”, a menţionat Paula Stînă, coordonatorul Atelierului.

Cu prilejul marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, din 15 august 2017, tinerii din Dătăşeni şi-au prezentat lucrările într-o expoziţie la Biserica parohială, prilej cu care, la finalul Sfintei Liturghii acestea au fost sfinţite de către părintele Florin Chirilă. „Nădăjduim ca expoziția pe care am organizat-o să fie și o încurajare pentru tineri, un semn al susținerii și aprecierii noastre pentru tot ceea ce ei se străduiesc să realizeze cu ajutorul talantului primit de la Dumnezeu”, a mai spus părintele Florin Chirilă.

Atelierul iconografic din Parohia Dătăşeni, Protopopiatul Luduş, se înscrie în activităţile dedicate Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti din Patriarhia Română. Dorin Grama